Alkalisch eten

 

 

 

 

 

 

wit water-elcaline

 

Ben je moe als je wakker wordt, zelfs na een goede nachtrust?

Heb je geen energie, heb je overal pijn, ben je vaak pijnlijk?

Heb je een droge huid of dof haar? Heb je spijsverteringsproblemen en lukt het je niet om af te vallen?

Als je een combinatie van symptomen ervaart, is de kans groot dat je lichaam te zuur is.

Probeer deze methode om je voeding weer in balans te brengen en je zult zien dat het werkt!
* Eerlijk Gezond. Eet met je lichaam in gedachten, op de alkalische manier” (red. Jacqui Small).

BEN JE TE ZUUR?
Je kunt de pH-waarde van je urine zelf testen met indicatorpapier (verkrijgbaar bij de drogist), “drie keer per dag om een goede schatting te krijgen, omdat we ’s ochtends zuurder zijn”, legt voedingscoach Virginie Parée uit, die werkt in de Sophia Country Club in Biot. Maar de meest betrouwbare manier is om te vragen
een bloedtest en urine- en speekseltesten.

PH 7, DE SLEUTEL TOT EVENWICHT
Om gezond te zijn, moet ons lichaam functioneren met lichaamsvloeistoffen (bloed, speeksel, lymfe, celserum, enz.) die niet te zuur en niet te basisch zijn, met een ideale pH-waarde tussen 7 en 7,4. En terwijl ons lichaam van nature zuren produceert tijdens de spijsvertering (maagzuur) of lichamelijke inspanning (melkzuur), weten de nieren en longen hoe ze deze moeten elimineren, terwijl minerale zouten (kalium, calcium en magnesium) het lichaam van nature alkaliseren. Dit werkt allemaal perfect zolang je het lichaam niet overlaadt met zuren.

WAAROM GAAT HET MIS?
Ten eerste omdat we vaak slecht eten. Over het algemeen is industrieel en geraffineerd voedsel de boosdoener, evenals rood vlees, vleeswaren, kaas, snoep, alcohol, koffie, specerijen en azijn (behalve appelazijn), die allemaal een ingewikkelde spijsvertering en dus verzuring vereisen. Ten tweede omdat ons lichaam wordt blootgesteld aan overmatige stress, die sterk oxidatief is, maar ook aan een slechte ademhaling, slaapgebrek en een vervuilde atmosfeer. Al deze factoren zijn bronnen van zuren die vitale vloeistoffen dik en traag maken, waardoor ze voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, spoorelementen) minder goed naar de organen kunnen verdelen. Het lichaam wordt gedwongen zijn reserves aan te spreken en raakt uitgeput.

alkalibalans
BETER ETEN VOOR ALKALINISATIE
De eerste plaats om te beginnen is op het bord. En het goede nieuws is dat je jezelf niets ontzegt, want er zijn “vrienden” in elke voedselcategorie (vlees, vis, granen, enz.). Bovendien hebben sommige van deze ‘zuren’ voedingswaarde, zoals vette vis zoals zalm, tonijn en haring, waarvan de omega-3 vetzuren uitstekend zijn voor je gezondheid.

Het idee is niet om deze bronnen van verzuring helemaal te elimineren, maar om hun consumptie te beperken en hun effecten tegen te gaan door ze gewoon te combineren met een lekkere portie super-alkaliniserende rauwe of gekookte beetgare groenten. De moraal is, net als in New Yorkse restaurants, eet je hamburger met verse spinazie, niet met friet! Streef bij elke maaltijd naar deze verhouding: 70% alkalisch of neutraal voedsel en 30% zuur voedsel. In de praktijk kiezen we zoveel mogelijk voor eenvoudige producten, vers of diepgevroren, natuurlijk of biologisch, volkoren of halfvol (pasta, rijst, granen, suiker, enz.). En we beperken dierlijke eiwitten zoveel mogelijk. Zet op je boodschappenlijstje de meest balancerende voedingsmiddelen om je zuurniveaus te helpen verlagen.
Groenten en fruit: aardappelen en zoete aardappelen, allerlei soorten groenten, avocado’s, zeewier (tartaar op volkorenbrood is heerlijk), groene smoothies en verse of gebottelde groentesappen (in biologische winkels: Breussap van Biotta, gemaakt van wortelen, rode bieten, aardappelen, selderij en radijs), gekiemde zaden, appels en bananen (niet tijdens de maaltijd gegeten), ‘levende’ amandelen (elke dag een handjevol, laat ze een nacht weken in bronwater, spoel ze af en verwijder het velletje. Ze zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast in een kom water met een deksel).

Fruit en groenten, rauw gegeten of zachtjes gekookt, stimuleren enzymen. Door als “handjes” te fungeren, snijden ze het voedsel, vergemakkelijken ze de zuur-base-regeling en herverdelen ze de juiste voedingsstoffen naar de juiste plekken.

We doen het rustig aan met het zout. Het chloor dat het bevat, verzuurt. Het bevordert ook een hoge bloeddruk, spieratrofie en calciumlekkage via de urine. Zout in plaats daarvan met een beetje tamari (gefermenteerde sojasaus, vol vitaminen en mineralen) of gomasio (een mengsel van zeezout en sesamzaad) en breng op smaak met kruiden en specerijen (gember, ui, enz.).

Citroensap is ook super heilzaam: hoewel het zuur smaakt, wordt het baserend tijdens de spijsvertering. Als je het even niet meer weet, kijk dan eens naar de lijsten met zuur-base voedingsmiddelen die je van internet kunt downloaden,  En we investeren in twee geweldige boeken vol advies en recepten: “L’Equilibre acido-basique pour retrouver le bien-être”, door Carine Soblet (uitgegeven door De Borée), en “Le Grand Livre de l’équilibre acido-basique”, door Anne Dufour en Catherine Dupin (Leduc.s Editions).

DRIE LEVENSREDDENDE GEBAREN

We halen onze inspiratie uit de depuratieve methode van Dr. Peter Jentschura,
1. Drink ’s ochtends op een lege maag een kruidensap voor een shot chlorofyl.
2. We nemen twee baden per week met grof zout, 30 minuten in water van 37°C.
3. Drink Uberti appelazijn (in biologische winkels en op biocenter.fr), gemaakt van 34 regenererende planten: 2 theelepels in een glas heet water, ’s ochtends en ’s avonds.

ADEMEN, BEWEGEN, ZWETEN: ANDERE ANTIZUURREFLEXEN
Volgens Stéphane Jaulin van L’Appartement 217 in Parijs is de grootste vijand van ons EAB (zuur-base-evenwicht) stress (die onze magnesiumreserves uitput) en mentale hyperactiviteit, versterkt door constant slecht nieuws, een steeds hoger werktempo en elektromagnetische velden van computers en mobiele telefoons. De parade? Ademhaling. Het verwijdert 80% van het afval. Haar advies: word koel wakker, geef jezelf 30 minuten rust om na te denken over jezelf en je dag, zonder televisie, computer of mobiele telefoon. Adem ’s ochtends en ’s avonds 15 keer diep in en uit. En vergeet niet om in beweging te komen. Wandelen, zwemmen, dansen en stretchen bevorderen een gezonde ademhaling (maar niet midden in de auto!), omdat de longen zuren reguleren en uit het lichaam verwijderen. Maar pas op dat je de sport niet overdrijft, want dan worden de spieren overspoeld met melkzuur: twee keer per week een korte sessie is goed genoeg, drink daarna voldoende vocht (vooral tijm-, munt- en citroeninfusies) om de zuren via de nieren af te voeren. En we plannen van tijd tot tijd een hammam, met een scrub van kessa-handschoenen, omdat transpiratie een even belangrijke rol speelt in dit zuur-base regulatiesysteem.

Zes “basis”-recepten
Groene smoothie


Mix 1 banaan + 1 handvol spinazie + 1 geschilde peer + 1 glas kokoswater. Serveer met 10 knapperige amandelen (een nachtje laten weken, velletje verwijderd).

Salade van Romaine en boerenkool
Meng 1 grof gesneden romaine sla + 1/2 boerenkool in julienned en een paar minuten “gemasseerd” in de slakom met 1 snufje zout. Breng op smaak met deze dressing in een blender: 1/2 kopje macadamianoten + 1/2 kopje pijnboompitten + 3 dadels + 5 basilicumblaadjes + 1/4 kopje kokoswater + het sap van 4 citroenen + 1 teentje knoflook + zout en peper. Serveer met tofu of tempeh

.
Aardappel en zoete aardappel duo met zeewierkaviaar
Stoom 1 aardappel + 1 zoete aardappel, in stukjes gesneden. Serveer met deze verse zeewierkaviaar: meng in een blender 100 g zeesla + 100 g dulse (van Naturalia) + 100 g wakame (in biologische winkels, gezouten verkocht, goed afspoelen) + het sap van 1 citroen + 1 teentje knoflook + 1 handvol kappertjes + 3 augurken + 1 dozijn zwarte olijven + 3 eetlepels olijfolie en voeg gaandeweg toe. Voeg aan het einde 2 gesnipperde sjalotten toe.

Mousse van chocolade en avocado
Meng 3 rijpe avocado’s + 3 eetlepels agavesiroop + 90 g biologisch cacaopoeder + 1 snufje kaneel.

Soep van kerrie en citroengras
Kook 1/2 zoete aardappel in 1 liter biologische groentebouillon gedurende 10 minuten. Voeg vervolgens 1 in reepjes gesneden gele paprika toe + 1 grote champignon, in dunne plakjes gesneden + 1 wortel, in grove blokjes gesneden + 100 g peultjes + 1/2 kopje kokosmelk + 1 citroengrasstokje, in vieren gesneden + 2 snufjes kerriepoeder + 1 snufje zeezout + 1 theelepel sojasaus. Kook nog 10 minuten, verwijder de citroengras, mix en serveer gloeiend heet.

.
Quinoasalade met groene groenten
Stoom 100 g quinoa + 1 bos broccoli + 1 kleine courgette in staafjes gesneden. Meng en kruid met deze pesto in een blender: 1 bosje basilicum + 1 handvol pijnboompitten + 1/2 teentje knoflook + 2 eetlepels olijfolie + zout en peper.