Allergenen

C

Hieronder staan de 14 meest voorkomende voedselallergenen, met uitzondering van dierlijke producten, die wij niet gebruiken. Dit maakt het makkelijker voor u om de gerechten te identificeren die een bedreiging voor u vormen als u allergisch bent.

Laat ons bij je bestelling weten of je allergieën hebt en wij zullen je adviseren over onze gerechten.

Selderij is een veelgebruikt ingrediënt in veel bouillons en soepen. Je kunt het verwachten in populaire gerechten zoals pasta, salades, stoofschotels en verschillende roerbakgerechten.

Gluten. De drie belangrijkste graansoorten om in de gaten te houden zijn tarwe, rogge en gerst. Ze bevatten veel gluteneiwitten, de belangrijkste veroorzakers van een allergische reactie. Dit betekent dat het gaat om alle gerechten die bloem bevatten: brood en pasta’s, desserts en koekjes, couscous, bulgur, seitan, ijs, saladedressings, enz.

Lupinen behoren tot de familie van de peulvruchten, zoals pinda’s en sojabonen, en worden als gekonfijte snack gegeten in het hele Middellandse Zeegebied en Latijns-Amerika. Lupinen zijn ook te vinden in verschillende spreads, zoals chocolade en hummus, maar ook in gebakken producten en pastagerechten.

Pinda. Een andere peulvrucht, de nederige pinda, is waarschijnlijk de bekendste van de 14 algemene voedselallergenen. Pinda’s worden vaak gebruikt als ingrediënt in chocoladerepen, maar ze zijn ook te vinden in verschillende Thaise gerechten, saladedressings, vegetarische vleesvervangers en verschillende Aziatische specerijen en sauzen.

Soja, een product van de sojaboon, is wereldwijd een veelvoorkomend allergeen voor restaurants die veganistische of Aziatische gerechten serveren: sushi, pad thai, misosoep en dergelijke.

Mosterd. Hoewel verse mosterdzaadjes, -bladeren en -bloemen meestal niet in veel gerechten voorkomen, heb je vast wel een goede mosterd en mosterdpasta in je schappen liggen.

Noten, zoals walnoten, hazelnoten, amandelen, cashewnoten, pecannoten (en vele andere noten en steenvruchten) zijn potentieel belangrijker voor chef-koks dan pinda’s (die eigenlijk peulvruchten zijn en geen echte noten).

Dit komt omdat noten in veel verschillende basisingrediënten en gerechten te vinden zijn: ijsjes, verschillende curry’s, pestosauzen, salades en dressings, vegetarische producten, bepaalde oliën, enz.

Sesamzaadjes lijken misschien onschuldig, maar ze zijn een grote bron van zorg voor mensen die er allergisch voor zijn…

Exotische ingrediënten en gerechten die grote hoeveelheden sesamzaad kunnen bevatten zijn gomashio, tahini, hummus, halvah en verschillende roerbakgerechten.

Sulfieten zijn verbindingen die het sulfietion bevatten (bijvoorbeeld zwaveldioxide, kaliumbisulfaat, natriumsulfiet en zwavelzuur). Sommige voedingsmiddelen bevatten van nature sulfieten, maar in de meeste gevallen worden ze toegevoegd vanwege hun conserverende eigenschappen.

Sulfieten zitten meestal in verwerkt vlees (hamburgers en worst), gedroogd fruit en gedroogde groenten (zoals gedroogde abrikozen), frisdrank, geplukt voedsel, wijn, bier en meer.