Wat een gezond voedsel, om met mate te eten.

Wat een gezond voedsel, om met mate te eten.

Groenten en fruit kunnen zelfs ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes bestrijden.

Rode biet

Rode biet (de plantaardige versie – rood – niet de versie die wordt gebruikt om suiker te produceren) is een van de beste bronnen van betaïne en foliumzuur, voedingsstoffen die het risico op hart- en vaatziekten verminderen.Snel recept: Meng een paar geschilde rode bieten met een eetlepel olijfolie en het sap van een halve citroen.

Kool

Een glas van deze knapperige blaadjes (22 calorieën) zit boordevol sulforafaan. Sulforafaan stimuleert de productie van enzymen die de vrije radicalen onderdrukken die onze cellen beschadigen en kanker veroorzaken.

Snoei

Ze bevatten grote hoeveelheden neochlorogeenzuur en chlorogeenzuur, antioxidanten die effectief beschermen tegen kankertumoren.

Bette.

Een half glas van deze groene groente, gekookt, bevat 10 mg luteïne en zeaxanthine, carotenoïden die beschermen tegen schade aan het netvlies.

Guave

Guaves hebben een hogere concentratie van de antioxidant iycopeen, die het risico op kanker kan verminderen, zelfs meer dan tomaten en watermeloenen, die ook als zeer heilzaam worden beschouwd.

Spinazie

Spinazie bevat luteïne en zeaxanthine, carotenoïden die maculadegeneratie helpen voorkomen, een belangrijke oorzaak van blindheid bij ouderen. Bovendien tonen studies aan dat deze groene fontein van de jeugd bepaalde tekenen van veroudering kan omkeren.

Een glas spinazie levert 7 calorieën, 0 vet en 1 gram vezels. Voeg rauwe spinazieblaadjes toe aan een salade of een gerecht, met een beetje olijfolie en knoflook.

Soja

Soja (in de vorm van bonen) die zonder overdrijven wordt gegeten, bevat grote hoeveelheden eiwitten, waaronder alle essentiële aminozuren. Soja is een rijke bron van calcium, ijzer, zink, fosfor, magnesium, vitamine B, omega-3 vetzuren en vezels. Sojabonen zijn goed voor het hart.

Bay

Bessen zitten boordevol vitamine C, folaat, vezels en fytonutriënten. Verse bessen zijn een van de krachtigste voedingsmiddelen in de strijd tegen ziekten. Bessen zijn gemakkelijk te bereiden, gewoon wassen en afspoelen, schillen is niet nodig.

Kiwi

Met ongeveer 50 calorieën per kiwi zit je vol vitamine C. Twee kiwi’s leveren twee keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Ze zijn ook rijk aan kalium en zitten vol vezels. In een recent onderzoek werd kiwi gerangschikt als de meest voedzame van de 28 meest gegeten fruitsoorten.

Broccoli

Net als boerenkool of spinazie is broccoli een geweldige bron van vitamine K, een voedingsstof die nodig is om het bloed goed te laten stollen. Het is ook een rijke bron van vitamine A en C en antioxidanten, en is een goede plantaardige bron van calcium.

Edamame

Edamame (een soort sojaboon) is een fantastische bron van plantaardig eiwit. En ze leveren plantaardige oestrogenen en vezels. Een half glas edamame levert 120 calorieën en is een heerlijk tussendoortje.

Lenzen

Linzen, ongeacht hun kleur, zijn rijk aan eiwitten en vezels. En ze zijn ook een goede bron van foliumzuur, een soort B-vitamine die vooral belangrijk is voor zwangere vrouwen om geboorteafwijkingen te voorkomen.

Ginger

De gingerolen in gember kunnen ongemak helpen verminderen, terwijl andere verbindingen migraine en artritispijn kunnen helpen voorkomen door de prostaglandines die ontstekingen veroorzaken te blokkeren.1 theelepel verse gemberwortel levert slechts 1 calorie, 0 vet. Pel de taaie schil eraf en snijd in plakjes of grill ze, toegevoegd aan een wokschotel.

Grenada

Granaatappels zijn een goede bron van antioxidanten, vooral proanthocyaninen, die worden gevonden in andere vruchten met rode en paarse pigmentatie (zoals bosbessen, aardbeien en zwarte frambozen). De vrucht bevat veel polyfenolen en flavonoïden, die het hart beschermen en ontstekingen verminderen. Granaatappels zijn een goede bron van vitamine C en K en kalium.

Advocaat

Avocado’s bevatten oliezuur, een onverzadigd vet dat helpt om het algehele cholesterolgehalte te verlagen en het niveau van het goede cholesterol (HDL) te verhogen, evenals een goede dosis vezels. Eén plakje avocado levert 81 calorieën, 8 gram vet en 3 gram vezels. Probeer eens een paar plakjes gepureerde avocado in plaats van mayonaise op je boterham.