het cetogene dieet

 

 

 

 

 

de voordelen van het ketogeen dieet, Meer vet, minder suiker :

dieetketo

Veel vet en weinig suiker : dat is het recept voor het ketogeen dieet, waarvan wordt gezegd dat het helpt om overtollige kilo’s kwijt te raken. Een verrassende methode die ingaat tegen bepaalde huidige aanbevelingen, maar die een impact zou kunnen hebben op een aantal chronische ziekten zoals Alzheimer of kanker. Hoe werkt het ? Wat zijn de grenzen?  Magali Walkowicz, diëtist en voedingsdeskundige, legt uit.

Het principe

Het ketogeen dieet is gebaseerd op een eenvoudig principe: heel weinig suiker en heel weinig vet. “Het ketogeen dieet is hoog in vet, laag in eiwit en zeer laag in koolhydraten,” legt Magali Walkowicz uit. Ons lichaam produceert van nature glucose uit de eiwitten en vetten in ons lichaam: “dus het is niet nodig om extra te consumeren”. Door dit dieet te volgen, begint de lever kleine moleculen genaamd ketonen te produceren, die energiebronnen worden voor het lichaam. Het lichaam werkt niet langer op glucose, maar op ketonen en vetten, die verantwoordelijk zijn voor onze extra kilo’s.

Dit dieet, dat bijna 100 jaar geleden werd ontwikkeld, stond bekend om zijn anti-convulsieve werking en werd voor het eerst gebruikt om kinderen met epilepsie te behandelen. In de afgelopen jaren is het dieet weer in de mode gekomen en heeft het de voordelen voor gewichtsverlies aangetoond. Maar er wordt het meest over gesproken vanwege de therapeutische deugden die het zou hebben bij de behandeling van bepaalde chronische ziekten, zoals kanker of de ziekte van Alzheimer. Er wordt gedacht dat het een positief effect heeft op deze ziekten via ketonen, die energie leveren aan gezonde cellen (in het geval van kanker) of neuronen (in het geval van Alzheimer).

Basisvoedingsmiddelen

 

vegan

Vind de verborgen suikers in 1.500 voedingsmiddelen met Le compteur de glucides van Magali Walkowicz, uitgegeven door Thierry Souccar.

Het dieet is gebaseerd op twee categorieën voedsel:

– Vetten zoals olie, olijven, boter, room, noten, enz.

  • eiwitten zoals  soja… seitan, spirulina-algen, chiazaden, tempeh , ect ….

“In een normaal dieet komt gemiddeld 50% van de calorieën uit koolhydraten, 35% uit vet en 15% uit eiwitten. In het ketogeen dieet bestaan  calorieën voor 90% uit vet, 8% uit eiwit en 2% uit koolhydraten,” legt Magali Walkowicz uit.

 

Met andere woorden, in termen van hoeveelheid betekent dit dat je minder dan 50 gram koolhydraten per dag consumeert en 3 gram vet voor elke 1 gram vetvrij (koolhydraten plus eiwitten).

Toegestaan voedsel

“Het voordeel van het ketogeen dieet is dat het lekker is, wat betekent dat je kunt variëren met pleziertjes,” zegt Magali Walkowicz. Veel voedingsmiddelen zijn toegestaan, zoals “de meeste groenten die regelmatig gebruikt kunnen worden (150 g bij de lunch en 150 g bij het avondeten) of oliehoudende zaden zoals walnoten, hazelnoten, pecannoten of macadamianoten, pistachenoten, aardnoten… Maar ook vlees, vis, eieren, bijvoorbeeld met aromatische kruiden, en zelfs kaas, die geen suiker bevat”.

Voedingsmiddelen die met mate moeten worden gegeten

Fruit moet niet worden uitgesloten, maar de consumptie ervan moet worden beperkt omdat het rijk is aan suiker. Over het algemeen bevat  12 g suiker per 100 g fruit. “Rode bessen zoals aardbeien, bosbessen, frambozen en   kunnen worden gegeten in hoeveelheden tot 50 g per dag. “Toegevoegd aan deze lijst zijn  yoghurts, die van nature 5g lactose bevatten, met andere woorden, melksuiker. Geef dus de voorkeur aan Griekse yoghurt, die erg vet is.

Verboden voedingsmiddelen

Vermijd zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals rijst en pasta, die kunnen worden vervangen door
konjac pasta
. En vermijd natuurlijk tafelsuiker en gebak.

Wat zijn de effecten op de gezondheid?

Van het ketogeen dieet wordt gedacht dat het een gunstig effect heeft op kankerpatiënten. Onze gezonde cellen voeden zich voornamelijk met vet, terwijl kankercellen hun energie halen uit de suiker die we consumeren. ”  Door dit dieet te volgen, hebben tumoren minder toegang tot hun favoriete voedsel: suiker. Minder suiker betekent minder energie voor kankercellen. Meer vet betekent meer ketonen voor gezonde cellen. Dit dieet versterkt dus specifiek de gezonde delen van het lichaam zonder de kankercellen ten goede te komen”, voegt ze eraan toe.

Het bijzondere aan de ziekte van Alzheimer is dat neuronen geen glucose meer kunnen gebruiken, wat normaal gesproken hun primaire energiebron is. Zonder energie is het onmogelijk om te functioneren. ”  Vandaar het idee om ketonen te leveren, met andere woorden vetten, die door de hersencellen worden gebruikt in plaats van suiker.

ketogeen

Je gewicht onder controle houden

Bevatten jullie menu’s alle dagelijkse benodigdheden? Wat zijn je eetgewoonten? Doe de test: Eet jij evenwichtig?

Hoewel het ketogeen dieet nuttig kan zijn voor iedereen die wil afvallen – of aankomen – is het essentieel om advies te vragen aan een arts of diëtist voordat je ermee begint. En om daarna waakzaam te zijn!

Het dieet wordt zeer goed verdragen, hoewel het in het begin een paar kleine ongemakken kan veroorzaken. “Het kan een paar dagen duren voordat het lichaam zich heeft aangepast aan de keto-aanpassing, d.w.z. om van brandstof te veranderen. Patiënten kunnen last hebben van hoofdpijn, misselijkheid of vermoeidheid en dit is precies het bewijs dat het dieet werkt.

De resultaten zijn zichtbaar: je bloedwaarden verbeteren, hongergevoelens verdwijnen en je voelt je echt beter. “Een ander voordeel is dat het ketogeen dieet het jojo-effect vermijdt… zolang de persoon een suikerarm dieet aanhoudt. Voor mensen die gezond zijn, moet het stoppen met dit dieet gevolgd worden door een koolhydraatarm dieet (d.w.z. laag in koolhydraten) om te voorkomen dat ze weer aankomen,” waarschuwt Magali Walkowicz.

Mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer of Parkinson moeten levenslang in de gaten worden gehouden. Tot slot zijn er echter contra-indicaties voor mensen met diabetes type 1, metabole afwijkingen met betrekking tot vetzuuroxidatie,  of mensen met ademhalingsproblemen of hepato-cellulaire insufficiëntie”.