Medicinaal gebruik van gewone voedingsmiddelen

Medicinaal gebruik van gewone voedingsmiddelen

Deze methoden staan bekend als huisartsgeneeskunde of volksgeneeskunde. Ze zijn allemaal ontwikkeld op basis van de echte ervaring van mensen door de eeuwen heen; ze zijn eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken, zodat iedereen ze kan beoefenen zonder dat het veel geld kost in het dagelijks leven. Ze zijn ook zeer effectief, dus mensen hebben niet langer voortdurend medische hulp nodig.

In veel gevallen zijn de enige producten die gebruikt worden voor dergelijke behandelingen gewone huishoudelijke voedingsmiddelen en gebruiksvoorwerpen, die gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Alle traditionele culturen vertrouwen op dergelijke natuurlijke geneeswijzen en sommige van deze methoden zijn effectiever dan de moderne geneeskunde, zonder bijwerkingen. Ze zijn ook veel zuiniger dan moderne behandelmethoden. Hier volgen een paar voorbeelden van medicinaal gebruik van gewone voedingsmiddelen die al eeuwenlang traditioneel worden gebruikt in het Verre Oosten:


1) Gemberkompressen
(toepassing van hete gember) – om de circulatie van bloed en lichaamsvloeistoffen te stimuleren en stagnaties op te lossen.

Rasp wat verse gember en doe dit in een stoffen zak (kaasdoek of boterdoek). Knijp het gembersap uit in het hete water (houd het water net boven het kookpunt). Week een handdoek in gemberwater, wring hem goed uit en breng hem – heel heet – direct aan op de te behandelen plek. Breng elke 2 of 3 minuten een nieuwe hete handdoek aan totdat de huid rood wordt.


2) Mosterdpleister
– om de circulatie van bloed en lichaamsvloeistoffen te stimuleren en stagnatie te verlichten.

Voeg water toe aan droge mosterd en roer goed. Smeer dit mengsel uit op een papieren handdoek en leg het tussen twee badhanddoeken (dikke katoenen handdoeken). Over de hele huid aanbrengen. Stop met aanbrengen zodra de huid warm en rood is geworden.

3) Tofu pleister – effectiever dan ijsblokjes om koorts te onderdrukken.
Knijp het water uit de tofu; pureer de tofu en voeg 10-20% witte bloem en 5% geraspte gember toe. Meng alle ingrediënten goed. Rechtstreeks op het lichaam aanbrengen. Ververs elke 2 tot 3 uur.


4) Taro-aardappelpleister
(Arbi pleister)* – voor het verwijderen van pus en stilstaand bloed uit tumoren, steenpuisten, enz.

Verwijder de harige schil van de taro-aardappel en rasp het wit van binnen. Meng met 5% geraspte verse gember. Smeer een 1,5 cm dikke laag van dit mengsel op een katoenen doek en breng de aardappelzijde direct op de tumor of huid aan. Ververs elke 4 uur. Voor en na deze toepassing kan een kompres van gember worden gebruikt om het lichaam te verwarmen.

* Je kunt een gewone aardappel gebruiken, maar die zal minder effectief zijn dan taro. Het bevat meer water en is niet zo kleverig als de Taro-aardappel, dus je moet iets meer bloem toevoegen om het beter te binden. Voeg in dit geval groene bladgroenten toe zoals Chinese kool, snijbiet en raapstelen. Dit groen moet fijngehakt worden, gemalen in een vijzel en gemengd met de aardappelen in een verhouding van 50% aardappelen en 50% bladeren of 60% en 40%.


5) Lotuswortelpleister
– Om slijm uit de sinussen, neus, keel en bronchiën af te voeren.

Rasp verse lotuswortels en meng met 10-15% witte bloem en 5% geraspte verse gember. Smeer het mengsel iets meer dan een centimeter dik uit

op een katoenen doek. Breng de lotuswortel direct aan op het te behandelen gebied. Laat enkele uren of een nacht staan. Herhaal deze toepassingen dagelijks gedurende meerdere dagen.


6) Boekweitpleister
– om het vasthouden van water en andere vloeistoffen te elimineren.

Meng het boekweitmeel met de sesamolie en heet water tot een stijf deeg van iets meer dan een centimeter dik. Direct op de gezwollen plek aanbrengen. Als het vocht eruit komt, wordt het deeg zacht en waterig. Vervang het door een nieuwe, hardere pleister. Ververs elke 3 tot 4 uur.


8) Zoutpleister
– Om een lichaamsdeel te verwarmen, bijvoorbeeld de buikstreek bij diarree.

Rooster het zout in een droge pan tot het heel heet is. Wikkel het verwarmde zout in een doek of katoenen handdoek. Aanbrengen op het te behandelen gebied. Wissel wanneer het begint af te koelen *. *Gebruik dit zout niet bij het koken.
9) Daikon (lange witte radijs) – Drink nr. 1 – om koorts te verminderen door transpiratie op te wekken.

Meng een halve kop geraspte daikon met een eetlepel Tamari sojasaus en een kwart theelepel geraspte gember. Giet er wat zeer hete 3-jaar-oude thee bij om het mengsel te bedekken en schud goed. Drink warm.
Drink Nr. 2 – om te helpen bij het plassen.

Rasp de daikon en extraheer het sap met boterdoek (kaasdoek). Meng twee eetlepels van dit sap met 6 eetlepels heet water. Voeg een snufje zeezout toe. Kook alle ingrediënten samen en drink op (nooit gebruiken zonder te koken). Slechts eenmaal per dag en niet meer dan drie keer innemen zonder toezicht.


10) Ranshio
– Om het hart te versterken, de hartslag en bloedsomloop te stimuleren.

Breek een rauw ei in een kom en meng met een eetlepel Tamari sojasaus. Langzaam drinken (slechts eenmaal per dag gebruiken gedurende drie dagen)


11) 3 jaar oude Tamari thee
– om het bloed te versterken als het zuur is en om de bloedsomloop te stimuleren; om vermoeidheid te verlichten.

Giet een heet kopje thee van drie jaar oud over een of twee theelepels Tamari-sojasaus. Goed roeren en heet drinken.

Kukicha: Groene thee takjes

(In het Frans betekent Kukicha (茎茶) twijgjesthee (Kuki: twijg of stengel en Cha: thee). Het wordt ook wel Bocha (棒茶) genoemd. Deze Japanse term dekt zowel groene thee als gefermenteerde thee, die voornamelijk bestaat uit groene theetwijgen en -stengels gemengd met een kleine hoeveelheid bladeren).

12) Drie-jaar-oude thee met zout – Om de neusholte vrij te maken en het vaginale gebied te reinigen.

Doe genoeg zeezout in hete thee van drie jaar oud (op lichaamstemperatuur) om het iets minder zout te maken dan zeewater. Gebruik deze vloeistof om de neusholte grondig te reinigen via de neusgaten, of gebruik het als vaginale douche. Deze zoute thee kan ook worden gebruikt om geïrriteerde ogen weg te spoelen.


13) Ume-Sho-Bancha
* om het bloed te versterken en de bloedsomloop te verbeteren door de spijsvertering te reguleren.

Giet een kopje thee van drie jaar oud over het vruchtvlees van een halve of hele umeboshi-pruim, met een theelepel Tamari. Goed roeren en heet drinken.

*Ume voor Umeboshi, gezouten pruim – Sho voor zout of tamari – Bancha voor 3-jaar-oude thee.


14) Kouzou drank
(Kudzu in de VS) – Om de spijsvertering en vitaliteit te verbeteren en algemene vermoeidheid te verlichten.

Breng een kopje water aan de kook waarin je een flinke eetlepel kouzou-poeder hebt opgelost. Verwarm het mengsel onder voortdurend roeren tot het gelatineachtig en transparant wordt: giet er dan een theelepel Tamari-saus bij. Drink warm.

15) Ume-Sho-Kouzou – Drank om de spijsvertering te verbeteren en energie te geven, en ook om de darmfuncties te herstellen.

Bereid de kouzou-drank zoals hierboven en voeg het vruchtvlees van een halve of hele umeboshi-pruim toe aan de sojasaus. Je kunt ook 1/8 theelepel vers geraspte gember toevoegen.


16) Umeboshi,
of geroosterde umeboshi of geroosterd umeboshi-amandelpoeder – om overtollig zuur te neutraliseren en darmproblemen te verlichten, waaronder die veroorzaakt door micro-organismen.

Neem 2 of 3 umeboshi pruimen met drie jaar oude twijgjes thee; of rooster pruimen of hun pitten in de oven tot ze helemaal zwart worden. Maal amandelen tot poeder en neem een eetlepel met een beetje heet water of thee.


17)Denshi (Tanden)
– Om gebitsproblemen te voorkomen en bloedingen te stoppen door verwijde bloedvaten te laten samentrekken.

Bak een aubergine, vooral het gezwollen gedeelte, tot het helemaal zwart wordt… Maal het tot een poeder en meng met 30 tot 50% geroosterd zeezout. Gebruik het als tandpasta of breng het aan op bloedingen, zelfs in de neusgaten bij bloedneuzen (met een vochtig kompres gedoopt in het tandbeen).


18) Gomashio (sesam en zout)
– Ter verbetering van de spijsvertering en darmabsorptie, evenals de kwaliteit van het bloed, en ter verlichting van algemene vermoeidheid en pijnen zoals hoofdpijn of kiespijn.

Om het als huismiddeltje te gebruiken, meng je 3 tot 4 delen geroosterd sesamzaad met één deel zeezout. (Voor dagelijks gebruik als smaakmaker tijdens de maaltijd gebruik je 8 tot 14 delen sesamzaad op één deel zeezout). Stamp langzaam en gelijkmatig fijn in een suribachi (vijzel en stamper), zodat alle zaden fijngestampt worden zonder dat ze helemaal tot poeder worden. Neem een of twee keer per dag een theelepel gomashio gedurende een paar dagen. Het kan worden ingenomen met thee van drie jaar oude twijgen of heet water, of tijdens de maaltijd over ontbijtgranen worden gestrooid.

19) Sesamolie
– Om stilstaande ontlasting te verwijderen of om achtergehouden water te verwijderen.

Neem een of twee lepels sesamoliekuur om vastzittende ontlasting te helpen verwijderen. Om het vasthouden van water in de ogen te elimineren, doe je één of twee druppels pure sesam in de ogen met een druppelaar, bij voorkeur voordat je naar bed gaat. Ga hier enkele avonden of weken mee door, totdat de conditie van de ogen verbetert. Hiervoor moet de pure sesamolie aan de kook worden gebracht en door gesteriliseerd gaas worden gefilterd om onzuiverheden te verwijderen.


20) Gember en sesamolie
– om de bloedvaten, bloedsomloop en zenuwreacties te activeren; en om pijn te verlichten.

Meng geraspte verse gember met een gelijke hoeveelheid sesamolie. Week een katoenen doek in deze sesamolie met gember en wrijf krachtig over het aangetaste deel van de huid.


21) Volkorenrijst en rauwe granen
– om verschillende soorten wormen te elimineren.

Sla ontbijt en lunch over. Neem als je maag leeg is een handvol rauwe zilvervliesrijst en een halve handvol rauwe pompoen- of zonnebloempitten, bijvoorbeeld, en nog een halve handvol fijngesneden rauwe ui, sjalot of knoflook. Goed kauwen en doorslikken. Herhaal dit twee of drie dagen.


22) Crème van volkorenrijst
– om voedingsstoffen en energie te geven aan iemand die uitgeput is of niet meer kan verteren.

Bak de zilvervliesrijst gelijkmatig bruin tot alle korrels goudbruin zijn. Voeg voor één volume rijst een heel klein beetje zeezout en 3 tot 6 volumes water toe en kook de rijst minstens twee uur in een snelkookpan. Giet het mengsel in een boterdoek en knijp het romige deel van de rijst eruit. Serveer met een klein beetje kruiden zoals umeboshi, gomashio (zout en sesam), tekka, kelp of ander zeewierpoeder.


23) Geraspte daikon (lange witte radijs)
* – om de spijsvertering te bevorderen, vooral van vettig, olieachtig, zwaar voedsel van dierlijke oorsprong en ander voedsel.

Rasp verse daikon, of als je er geen kunt vinden, gebruik dan zwarte radijs, rapen of rode radijs en neem ongeveer een eetlepel met een paar druppels tamari saus. Traditionele toepassingen voor geraspte daikon: in oosterse landen is het al eeuwenlang gebruikelijk om vers geraspte of gehakte daikon te serveren bij groente- of visbeignets (tempura), sashimi (verse rauwe vis in stukjes), mochi (zoete gestampte rijstwafels) en ander sterk voedsel.

24) Gedroogde Daikonbladeren – Om het lichaam op te warmen; vooral nuttig voor de huid en de seksuele stofwisseling van vrouwen. Het helpt ook bij het verwijderen van lichaamsgeur en overtollige vetten, en bij het elimineren van verschillende huidaandoeningen veroorzaakt door dierlijke producten.

Droog een paar verse daikonbladeren thuis, uit de zon, tot ze bruin en broos worden. Als je geen daikonbladeren hebt, kun je raapstelen gebruiken. Kook vier of vijf bossen bladeren in vier tot vijf liter water tot het water bruin wordt. Voeg een handvol zeezout toe, roer goed en gebruik een van de volgende methodes:
– 1° Week een katoenen doek in deze hete vloeistof en wring hem dan lichtjes uit. Breng het aan op het aangetaste deel van de huid. Herhaaldelijk aanbrengen tot de huid helemaal rood is.
– 2° Giet deze hete vloeistof in een warm bad. Meng goed en dompel het lichaam onder in het water.
– 3° Om aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen te behandelen: ga in de badkuip zitten met een bad klaargemaakt zoals hierboven maar tot aan de taille, gedurende ongeveer 10 minuten tot het hele lichaam heet wordt en begint te zweten, bedek het bovenlichaam met een handdoek. Herhaal dit meerdere keren per dag, tot 10 dagen lang indien nodig. 4° Deze vloeistof kan worden gefilterd en gebruikt voor een douche om het slijm en de vetten die zich in de baarmoeder en vagina hebben opgehoopt te verwijderen.


25) Zout water –
Koud zout water kan gebruikt worden om het huidoppervlak samen te trekken, vooral bij brandwonden; heet zout water kan gebruikt worden om het rectum, de dikke darm en de vagina te reinigen.

– 1° na een brandwond de verbrande plek onmiddellijk in koud zout water weken tot de irritatie volledig verdwijnt; vervolgens plantaardige olie op de getroffen plek aanbrengen om deze van de lucht te isoleren.

– 2° gebruik bij constipatie of ophoping van slijm en vet in het rectum, de dikke darm en de vagina warm gezouten water (op lichaamstemperatuur) voor een klysma of douche.


26) Sjalotten-, uien- of daikonsap
– om gifstoffen veroorzaakt door bijensteken en andere insecten te neutraliseren.

Snipper de sjalot, ui of daikon of de bladeren ervan en pers het sap eruit. Als je deze groenten niet hebt, kun je rode radijs gebruiken. Wrijf het aangetaste gebied grondig in met het sap.


Bron :
le Livre de la Macrobiotique door Michio Kushi uitgegeven bij Editions de la Maisnie

Belangrijke opmerking: Deze informatie is niet bedoeld om medische zorg te vervangen, maar om je te informeren over de mogelijkheden van planten; vraag bij twijfel over het gebruik altijd advies aan een gezondheidsprofessional (arts, apotheker of kruidendokter).